Detail dokumentu
Rozsah a obsah: Dějiny gastronomie od počátků civilizace do současnosti. Výklad autor odkládá citacemi z historických textů a především ukázkami zpracování tématu jídla a stolování ve světových dějinám umění.Rozsah a obsah: Gastronomie se v dějinách lidstva rozvíjela v širokých souvislostech sociálních a kulturních a stala se nedílnou součástí historie lidstva a svědectvím o životě národů a jednotlivých zemí. Kniha vypráví příběh této lidské činnosti, jak se odvíjel v dějinách naší civilizace, počínaje dobou hluboko před naším letopočtem, přes jednotlivé historické etapy až do doby současné. Mnoho zajímavého se dozvíme také o vývoji výroby pokrmů a jejich zpracování v Čechách, o životě našich předků a jejich vztahu ke kulinářskému umění. Autor knihy zdůrazňuje skutečnost, že dějiny gastronomie nacházely od nejstarších dob odraz v umění, zejména v umělecko řemeslných artefaktech, literatuře i hudbě, ale zejména v umění výtvarném. Tyto skutečnosti dokládá širokým výběrem literárních textů, počínaje antikou a zvláště 512 reprodukcemi výtvarných děl od kreseb a grafik až po plakáty a fotografie, přičemž převážná pozornost je věnována malbě. Nakladatelská anotace. Kráceno. |
Poznámky Obsahuje bibliografii |
Rozpis svazků
Celkem | Nedostupné | Absenčně | Prezenčně | ||
---|---|---|---|---|---|
Generální ředitelství | 2 | 0 | 0 | 2 | |
ÚOP v Českých Budějovicích | 1 | 0 | 0 | 1 | |
Recenze
Pro přidávání komentářů se prosím přihlaste.
Žádné příspěvky